masia la pineda

Het ras; Tinker / Gypsy Cob/ Irish Cob

De Tinker of Irish Cob stamt af van verschillende andere paardenrassen. De meeste invloed komt waarschijnlijk van de Shire, Clydesdale en Fell pony.

Het ras is ontstaan dankzij zigeuners die met grote families rondtrokken .Zij hadden een paard nodig om de zigeunerwagens ( roulotte) te kunnen trekken en om op te rijden. De zigeuners hebben de Tinker vooral gefokt op karakter, uithoudingsvermogen, betrouwbaarheid, kracht en veelzijdigheid.

De Tinker komt oorspronkelijk uit Ierland en Engeland, inmiddels zijn er diverse fokkerijen in Nederland en België en ook in Frankrijk krijgt de Tinker steeds meer bekendheid, wij willen hier in Spanje er ook bekendheid aan gaan geven.

De naam komt van het Ierse woord Tinceard (tinsmid: scheldnaam voor zigeuners). Vanwege hun bonte aftekening waren de dieren goed herkenbaar (en moeilijk te stelen) en werden ze niet geconfisqueerd door het Engelse leger omdat ze te opvallend waren. 

De Tinker staat ook bekend onder de naam 'Irish Cob', Gypsy Cob' en Gypsy Vanner en Gypsy horse.

Het is een sterk en robuust ras wat in de winterperiode ook goed buiten kan blijven met een schuilstal. Gezien de compacte bouw en sterke beenwerk zijn de tinkers zeer geschikt voor buitenritten hier in het heuvelachtige Morvan. 

De Tinker staat bekend om zijn behang..mooie volle lange manen, sokken en een dikke staart.

Er zijn veel verschillende kleuren; de meest voorkomende kleuren zijn zwart of bruin bont, zwart, bruin, schimmel en voskleur meestal met aftekeningen.

Vanwege deze kenmerken hebben wij bewust voor dit ras gekozen en ze zijn hier ook echt op hun plek. Jong en oud kan bij ons genieten van dit leuke ras.


We zijn ook bezig met de aankoop van een huifkar, zodat we met de kinderen van onze gasten ritjes in de omgeving kunnen gaan maken.​